Rezultat iskanja slik za bralna značka logotip

Bralna značka se začne 17. septembra, na dan Zlatih knjig. To je tudi rojstni dan slovenskega pisatelja Franceta Bevka.

Knjige za bralno značko si lahko izberete po lastni izbiri oziroma s pomočjo priporočilnih seznamov (spodaj v priponkah). Z veseljem pa vam bo pri izbiri knjig pomagala mentorica bralne značke in knjižničarka.

Bralna značka se uradno zaključi 2. aprila, na mednarodni dan knjig za otroke in rojstni dan svetovno znanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

ZA UČENCE 2. IN 3. TRILETJA BOMO BRALNO ZNAČKO TUDI LETOS PODALJŠALI DO 10. MAJA 2024.

Uživajte v branju!

Priporočilni seznam knjig za BZ 1. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 2. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 3. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ IN BT V 4.R

Priporočilni seznam knjig za BZ in BT Berimo z Rovko Črkolovko v 5.R

Priporočilni seznam knjig za BZ in BT Berimo z Rovko Črkolovko v 6.R

Priporočilni seznam knjig za BZ 7. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 8. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 9. razred

 

 

SPODBUDE ZA BRANJE

Pisatelj Boštjan Gorenc Pižama na obisku

V sredo, 27. 9. 2023, smo na šolo povabili pisatelja in prevajalca Boštjana Gorenca Pižamo z namenom, da tudi učence 3. triletja motiviramo in navdušimo za branje.

Naš gost je v svojem stilu s polno humorja spregovoril o slovenski književnosti, o izzivih prevajalstva in odgovarjal na vprašanja naših učencev.

Učence je ob zaključku nagovoril, naj  v kratkem obiščejo šolsko knjižnico, saj je v njej zagotovo vsaj ena knjiga, ki jim je pisana na kožo.

Z veseljem vas pričakujem v šolski knjižnici, da skupaj poiščemo eno tako knjigo. Nikoli ne veš … ta knjiga te lahko preseneti, navduši, razveseli, ti da misliti ali pa ti celo spremeni življenje.

SPODBUDE ZA BRANJE

Motivacijski dogodek ob začetku bralne sezone v MOK

 V petek, 15. septembra 2023, je bilo v Areni Bonifika v Kopru zelo veselo. Tam je žuborelo okoli 1500 učencev 2. triletja vseh osnovnih šol MOK. Le kdo bi si mislil, da je bilo tako živahno zaradi branja. Seveda, tudi branje je lahko zabavno, živahno, družabno in zakaj pa ne, tudi glasno.

Knjižničarke osnovnih šol se vsako leto ob začetku bralne značke, 17. septembra, na rojstni dan pisatelja Franceta Bevka in dan zlatih knjig, potrudimo in na razne načine učence spodbujamo k branju. Tokrat nas je presenetila, in seveda razveselila, napoved dogodka Eksplozija besed za čarobni knjižni svet, ki sta ga organizirali knjigarna Libris in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper pod pokroviteljstvom MOK.

Na literarno-glasbeni prireditvi je učence nagovoril župan Aleš Bržan in se ves čas dogodka zabaval v družbi gostov in učencev. Nato je učence s humorjem posipal pisatelj Primož Suhodolčan. Iz srca so se nasmejali njegovim šalam, še danes jih ponavljajo in se jim smejijo, v knjižnici pa si njegove knjige izposojajo kot po tekočem traku. Nekateri so bili veseli tudi glasbenih točk skupine Baby Boom, ob katerih so malo pomigali z ritkami.

Veseli smo bili tudi napovedi regijskega bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko, ki ga ponovno organizira koprska knjižnica.

Za piko na i pa je vsaka šola dobila v dar še dvanajst knjig priljubljenega Primoža Suhodolčana. Kako je sploh lahko še boljše kot tako?

To pa je bil res eksploziven začetek bralne sezone, ki si ga želimo vsako leto!

Aktiv knjižničark MOK, učitelji in učenci se zahvaljujemo pobudnikom in organizatorjem dogodka.

Srečanje s pisateljem Sebastijanom Pregljem

Učenci 4. in 5. razredov OŠ Dekani so se že 3. septembra 2021 srečali s pisateljem Sebastijanom Pregljem. Avtorja priljubljenih knjig smo povabili z namenom, da učence še dodatno navdušimo za branje in opravljanje bralne značke. Obisk pisatelja je potekal v sklopu programa »Povabimo besedo«, ki ga financira Društvo slovenskih pisateljev in Javna agencija za knjigo.

Pisatelj se je z učenci pogovarjal o tem, kako nastajajo njegove zgodbe in junaki, ki nastopajo v njih. Z učenci se je pogovarjal o zbirki o duhcu Babujanu in o zbirki Zgodbe s konca kamene dobe, ki je dobila že kar nekaj priznanj zlata hruška, pred kratkim pa je pisatelj prejel tudi nagrado večernica za šesto knjigo iz omenjene zbirke. Srečanje smo zaključili z veselo novico o skorajšnjem izidu še zadnje knjige iz te zbirke.

(Financerja programa »Povabimo besedo«)

Srečanje s pisateljem Igorjem Karlovškom

Učenci 3. triletja OŠ Dekani so se 17. septembra 2021 – na uradni začetek bralne značke – srečali s pisateljem Igorjem Karlovškom. Po poklicu je odvetnik, a po pogovoru z njim smo izvedeli, da počne in zna še vrsto zanimivih stvari, je praktično vsestranski – alpinist, popotnik, čebelar, ljubitelj matematike, klavirja …

Zadnja leta smo z navdušenjem prebirali njegove knjige, tako učenci kot tudi učitelji, saj sta kar dve knjigi bili na seznamu za Cankarjevo priznanje, knjiga Preživetje in knjiga Pobeg – prva knjiga iz zbirke Ognjeno pleme. Zato smo si želeli v živo spoznati osebo, ki piše tako zgodovinske zgodbe, kot tudi napete pustolovske in kriminalne zgodbe, včasih pa tudi take s težkimi življenjskimi preizkušnjami kot so Gimnazijec, Teci!, Na svidenje, Lara.